Как се попълва двустранен констативен протокол (ДКП)

Ако претърпите леко произшествие по пътищата, то има шанс да си спестите време и нерви. Важно е виновният

(независимо дали сте вие, или другият водач) да има валидна „Гражданска отговорност“ и двамата да сте на едно и също мнение за причините за инцидента. Другото основно условие е колите да се движат на собствен ход.

Виновни или невинни, Двустранният Констативен Протокол (ДКП) е удобен вариант за уреждане на проблема (при леко ПТП). Ако обаче ПТП е по-тежко, нямате съгласие за вината или някое от МПС-тата не е в движение, то непременно уведомете КАТ, защото при подобна ситуация не се използва ДКП.

 

Трябва да сте наясно също как се попълва двустранен констативен протокол (ДКП).

Двустранен констативен протокол може да се попълни, когато пътното произшествие е причинило само материални щети, няма пострадали и тези щети не възпрепятстват движението на автомобила на собствен ход. Щетите не трябва да попадат и в изключенията, които забраняват движението на автомобила по закон. Към тях спада неизправност по спирачната система, на съединителя, има изтичане на гориво или увредена джанта, липсват огледала за обратно виждане, не работят чистачките по време на дъжд или снеговалеж, няма светлини през нощта и т.н.

Условие да се попълни двустранен констативен протокол е също двамата водачи, участвали в пътното произшествие, да са съгласни за обстоятелствата по възникването му. Те трябва да имат единодушие как се е стигнало до него, т.е. причинителят трябва да си признае вината. Плюсът е, че това не му носи санкции и глоби, нито отнемане на точки.

Ако единият водач е видимо пиян, не се пристъпва към попълване на двустранен протокол. Нужно е другият шофьор да уведоми КАТ, които да констатират каква е концентрацията на алкохола или на упойващото вещество. В случай че това не е доказано с документ, застрахователят няма право да предявява регресен иск срещу водача, за когото се смята, че е почерпен, ако е причинител на катастрофата.

 

При сключването на „Гражданска отговорност“ заедно с полицата застрахователят дава стандартен формуляр на двустранния протокол. Протоколът е единен за целия ЕС. От 01.03.2017г. при удостоверяна на събития с ДКП не се уведомява пътна полиция.

 

Единият от участниците се обажда на тел.112 и съобщава за леко ПТП. Съобщава също така и  регистрационния номер, цвета, марката и модела на виновния автомобил, а после и на другото МПС. Операторът си записва и подава входящ номер, под който е заведено събитието. Този номер е важен и трябва да фигурира най-горе  на протокола, който се попълва като “ДКП №…………………. от дата ……………………. . Запомнете, че на гърба на ДКП има инструкция за попълването му! Изчетете  добре въпроса, на който трябва да отговорите, за да не се наложи да преписвате протокола отново. След като попълните данните от вашата страна, дайте и на другия водач да попълни данните си и обстоятелствата за ПТП-то. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДКП трябва да бъде подписан и от двамата участници. Важно е също да има нарисувана опростена схема на ПТП-то.

След попълването на ДКП от двамата участници, протоколът се разделя така, че първият екземпляр е за невинния водач, а вторият е за виновния водач.

Виновният няма да бъде обезщетен, освен ако няма застраховка Авто Каско. При налична такава, следва да се заведе щета  в срок и да се представи подписаният ДКП.

 

Знаем всичко за Гражданската отговорност! Не се колебайте да сключите застраховка Гражданска отговорност при нас!

 

0 отговори

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Напишете нещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *