Градушка

Как да се предпазим от градушката

За България градушката е много често срещано явление, свързано с географската специфика и се появява в климатичната прогноза почти навсякъде в страната и то всяка година. По данните на Изпълнителна агенция за Борба с градушките, България е една от най-градобитните страни в Европа.

Как се образуват градушките? Градушките се образуват в най-горните части на купесто-дъждовните облаци, където температурата достига −40 °С и водните капки са под формата на твърди кристали. Топли въздушни течения изблъскват водните капки от по-долните топли слоеве нагоре и те буквално „се полепват” по кристалите, постепенно, но бързо, уголемявайки ги и превръщайки ги в ледени топчета. Щом достигнат определен размер те преодоляват течението, което ги издига нагоре и падат на земята под формата на град.

Процесът на превръщане на дъжда в градушка е много динамичен и може да отнеме наистина кратко време, което прави предвиждането на градушките трудна задача. Затова щетите нанасяни от това природно явление продължават да са водеща причина за загубата на реколта, а както се видя напоследък и за сериозни повреди на имуществото и дори на здравето на хората.

Градушките са честа причина за материални загуби

Въпреки, че много хора определиха скорошната градушка над София за феномен, трябва да припомним, че градушки с разрушителна силна редовно спохождат столицата, като последната подобна се случи през 2000 г. Подобни събития са документирани още от царско време, когато Българската метеорологична служба започва да работи. Учените обясняват, че фактически не може да се предвиди, кога ще бъде следващия подобен случай – утре или след десет години. Все пак статистиката недвусмислено показва, че честотата на градушките се увеличава. Всичко това означава, че най-добрата политика е да помислим как можем да се предпазим, преди да се е случило отново.

Кои застраховки работят при Градушка?

Счупени прозорци на жилището

Счупените прозорци са най-честия проблем, пред който ни поставя градушката, понякога комбинирана с обилно количество вода, нахлула през прозорците. Това може да доведе до вторични щети като повреда на подовата настилка и мебелите. За предпазване от тези щети се ползват различните застраховки домашно имущество, които се предлагат на пазара от повечето застрахователни дружества. Това, което е важно обаче, е при сключването на застраховката изрично да поискате тя да покрива риска „счупване на стъкла”, тъй като в повечето случаи се посочва отделно и не влиза в стандартния пакет на покритията.

Счупени стъкла на автомобила

Застраховките Автокаско са най-добрия приятел на автомобилиста, но и тук може да ви дебне неприятна изненада – някои включват само кражба и грабеж, без повреди нанесени от неприятно време. Обърнете внимание на този детайл, същото освен счупени прозорци можете да се окажете собственик на нежелано декориран до неузнаваемост автомобил.

Унищожена земеделска продукция

Земеделски застраховки – при тези застраховки вниманието се фокусира специално върху градушката, като основен причинител за загуба на реколтата. Ако имате какво да губите, е отлична инвестиция да отделите скромна сума за застраховка, която ще покрие загубите, причинени от лошото време и ще ви позволи спокойно да започнете новата земеделска година.

Какви са тънкостите?

Важно е, независимо каква застраховка правите, да сте наясно как можете да ползвате обезщетението си. Опциите са:

  • ремонт в официален сервиз
  • ремонт в доверен сервиз
  • осребряване на фактура
  • по експертна оценка

Това е от значение, както за сумата, която ще получите, така и за времето и усилията, които това ще ви отнеме.

Друго важно условие е, че преди да получите обезщетение ще трябва да изплатите всичките дължими вноски по полицата, независимо дали сте на първа или четвърта вноска.

0 отговори

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Напишете нещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *