Имуществена застраховка

Пет важни неща, които вероятно не знаете за застраховките жилища и имущество

Условията за застраховане на жилища и движимо имущество стават все по-атрактивни, но българите масово не се възползват от възможността да предпазят дома и имуществото си. Ето пет неща, които трябва да знаете за тези застраховки, които могат да ви накарат да се замислите:

  • В Дания, Франция, Исландия, Холандия, Норвегия, Полша, Испания, Швейцария и нашите съседки Турция и Румъния застраховките „Бедствие” на жилищата са задължителни. 
  • В България едва 8% от жилищата са застраховани. За сравнение във Великобритания само 15% нямат застраховка.
  • 3156 е броя на пожарите в страната, причинени само от неизправни или неизключени електроуреди.
  • По данните на БИПД в България на всеки 30 дни се случват 59 локални природни бедствия без да броим земетресенията.
  • Застрахователните компании вече предлагат застраховки, които при кражба покриват на 70% движимото ви имущество, за което дори нямате документ за собственост. В новите застрахователни продукти вече влизат и общите части на сградата, собственост на застрахования.
  • Противно на представите на потребителите, цените на имуществените застраховки не са високи, особено ако акуратно се подберат и комбинират съответните рискове.

А ето и подробностите:

Каква е моментната картина на имуществените застраховките в България

Поради малкият дял на имущественото застраховане в брутния премиен приход, реализиран на общозастрахователния пазар, съставляващ 18,4% за 2013 г., както и ниският процент на застрахованите жилища у нас около 7-8%, повечето застрахователни компании се стремят постоянно да предлагат все по-атрактивни условия и все по-ниска цена на имуществените застраховки. Освен стандартните Великденски промоции с намаление на премиите с до 50%, някои компании коригираха и надградиха общите условия на някои от имуществените си продукти.

Армеец предлагат застраховката си „Защитен дом“

Армеец Logo

Армеец предлага няколко иновативни продукта

Армеец, например,  в застраховката си „Защитен дом“ даде възможност в застрахователното покритие да се включи и дела на собственика в общите части на сградата, което до момента почти всички застрахователни компании позволяваха само тогава, когато се застрахова цялата сграда, а не отделни обекти в нея.  Също така, за разлика от повечето застрахователни дружества, по отношение на риска кражба чрез взлом или чрез техническо средство и грабеж, Армеец изплаща обезщетение дори тогава, когато Застрахования не може да представи документ за собственост за откраднатата вещ.  Тази екстра, разбира се, има своята цена, тъй като обезщетението е в размер на 70% от щетата.

Алианц предлагат застраховката си „Моят дом“

Allianz Logo

Алианц направи условията по застраховка „Моят дом” по-добри

Алианц, пък от своя страна, промениха търговското име на един от основните си имуществени продукти, а именно „Имущество на физически лица срещу първи риск“. Сега тази застраховка е известна с наименованието си „Моят дом“. Друга промяна, която направиха по отношение на този продукт е включването на допълнителни варианти на застрахователни суми, които до скоро бяха само 3, а към момента са 9 на брой, като условията заложени в новите вариации са доста по-добри.

Преди летните пътувания е удобен момент за сключване на имуществена застраховка.

Попълването на документацията и правилният подбор на рисковете е ключов елемент при сключване на имуществена застраховка. Тук можем да ви бъдем полезни с професионален анализ на вашите нужди и съвет кое е най-изгодното предложение за вас.

Не отлагайте за „тия дни“ застраховката на имуществото си. Именно сега, преди да заминете за по-дълго време от дома, е най-подходящия момент да инвестирате в сигурност и спокойствие.

0 отговори

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Напишете нещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *