Гергьовден

Скоро е Гергьовден! Подготвяме се да посрещнем един от най-обичаните български празници!

Свети Георги Победоносец е един от най-популярните светци не само в България, но и по цял свят – той е патрон на британската монархия, стои на герба на Москва и е покровител на българската армия. Денят му се празнува от всички християни, но и от мюсюлманите, които го почитат и назовават своите храмове с неговото име.

В България светецът е почитан като патрон на земеделието, пазител на стадата и покровител на професионалните военни. Неговото име е едно от най-популярните и много хора ще отпразнуват имен ден точно на 6-ти май.

Тази година по силата на правителственото решение, от началото на май чак до Гергьовден цялата страна излиза във ваканция и повече от нас с удоволствие ще посетят близки и приятели, ще пътуват из страната и в чужбина.

Повечето от българите ще пътуват за празниците и ще оставят домовете си пусти

Пътуване с кола

Не е лошо, обаче, да помислим за това, какво ще заварим след едноседмичното ни отсъствие. Не са редки случаите завръщането от празнични пътувания да е съпроводено с особено неприятни емоции, породени от фактори, които всъщност не зависят от нас:

  • спукана тръба е наводнила жилището,
  • посегнато е върху имуществото ви,
  • възникнал е пожар, причинен от неизправен електроуред или проблеми по мрежата.

Макар да не можем да контролираме тези събития, ние можем да ги предвидим и да вземем мерки да се застраховаме: Сега е моментът да се възползвате от пролетните промоции на повечето застрахователни компании по застраховка „Имущество“, даващи отстъпки от 30% до 50%  и застрахователната премия започваща от 10-15 лева, в зависимост от избраните покрития и лимити на отговорност по застраховка Домашно имущество на „Първи риск“.

Особеност тук е принципът на тази застраховка, че обезщетенията, които се изплащат са в пълния размер на щетата до договорения лимит по застрахователната полица. Той, от своя страна, не зависи от квадратурата на жилището, нито от застрахователната сума на квадратен метър, както и от стойността на движимото имущество, а е просто една фиксирана сума, която сте договорили със застрахователя и до която той носи отговорност.

Докато ни няма в жилището ни могат да се случат различни неприятни събития

Пожар

Хубавото при този тип застраховка е лесният начин, по който тя се сключва, без да е необходимо да се попълва въпросник и да се дава допълнителна информация, както и значително по-ниската цена. Покритите рискове, които може да изберете при тази застраховка и които аз ви препоръчвам са: пожар, природни бедствия, ВиК аварии, късо съединение и токов удар, вандализъм, кражба чрез взлом или чрез техническо средство, разбира се, ако може да отделите по-голям бюджет за такъв тип застраховка е хубаво да включите в покритие и земетресение, отговорност към трети лица, чупене на стъкла и други рискове.

Когато правите своята застраховка „Домашно имущество“, моят професионален съвет е да се обърнете към застрахователния агент или брокер с въпрос дали компанията, с която сте избрали да сключите застраховка, не предвижда следното изключение: „не се покриват вреди върху необитаеми или неизползвани помещения, оставени без надзор в продължение на 15 или 30 дни“ в различните компания по отношение на кражбата, ВиК авариите и чупенето на стъкла, като това изключение, разбира се, не важи са имоти, които се охраняват със СОТ. Това е важно уточнение с оглед на продължителността на вашето пътуване.

Безаварийни пътувания и весели празници на всички!

0 отговори

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Напишете нещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *