Застраховки злополука за почиващи на вила

Виладжиите с реален риск за живота през лятото

Статистиката на спешните центрове недвусмислено показва, че лятото е сезонът на травмите, възникнали в резултат на работа по дворовете на вилите. Поради неопитност или просто, поради лошо стечение на обстоятелствата, трудовият ентусиазъм на гражданите, отишли на вилите си крие реална опасност.

Най-чести са паданията от стълби, следвани от инциденти при работа с резачки и други градински инструменти. Настъпването на греблото, нещо така забавно гледано на филм, може да се превърне в голям проблем на живо, тъй като може да се получат много и различни травми.

Какво може да се направи:

 • бъдете внимателни и не бързайте, когато работите с инструменти;
 • гледайте къде стъпвате;
 • не се катерете, ако не сте напълно уверени, че мястото и физическото ви състояние го позволяват;
 • когато се качвате на стълба винаги осигурявайте втори човек да я придържа;
 • не ползвайте инструменти, които изискват повече физическа сила, отколкото имате в запас;
 • не ползвайте инструменти, за които не знаете как работят;
 • когато режете с бензинова или електрическа резачка осигурете втори човек до вас за физическа помощ при нужда;
 • дейности като рязане на големи дървета, например, изискват познаване на специфични техники и не са във възможностите на всеки. За такива неща ви препоръчваме да потърсите специалист;
 • ремонтът на покрив е много специфична дейност с голям риск за живота, затова ви препоръчваме да потърсите компетентно лице.

Пример от живота:

52 годишният Стефан Стефанов, мотокарист от София има вила в местност край града, където на 13 юни е сам. Решава да отреже клон от дърво, качва се на стълбата с моторната резачка, но губи контрол върху машината, която пада включена върху ръката му. От удара и болката Стефан губи концентрация и пада от стълбата на земята. Започва да вика, но тъй като е делничен ден, вилната зона е празна. След половин час, вече останал без сили и със сериозна кръвозагуба, той вижда в далечината човешки силует. Човекът чува, че радиото в дома работи и се приближава привлечен от звука. Така намира Стефан под дървото.

През следващите няколко месеца Стефан преживява 2 сложни операции, последвани от дълга физиотерапия. Преди години по настояване на своя работодател той е направил застраховка живот и злополука, по която получава солидна сума като компенсация за получената травма. Освен за лекарства и болничен престой, той получава компенсация за нарушена работоспособност и успява да излезе в неплатен отпуск. След 9 месеца Стефан успешно се връща на работа на същата позиция в склада и до този момент продължава да работи във фирмата.

В живота се случва всичко, включително много неприятни неща. Не оставяйте нещата в ръцете на съдбата, играйте на сигурно и се застраховайте! Всички големи застрахователни компании предлагат богат избор от застраховки „Злополука“ и застраховки „Живот“. Възможни са следните покрития:

 1. Основно покритие: смърт, трайна и временна загуба на трудоспособност в резултат на злополука
 2. Допълнителни покрития:
  • временна загуба на трудоспособност, в резултат на акутно заболяване;
  • медицински разходи за болнично и амбулаторно лечение в резултат на злополука- тук се покриват разходи за прегледи, изследвания и медикаменти;
  • медицински разходи за болнично и амбулаторно лечение в резултат на акутно заболяване.

 

0 отговори

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Напишете нещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *