Застраховка при пътуване в страната и чужбина

Планирате пътуване: обезателно се погрижете за застраховка!

Великден е любимото време за пътуване в чужбина на хиляди българи. Това е една от първите ни възможности в годината да посрещнем празник на интересно, красиво, а защо не и на екзотично място. Още щом направим резервациите ние вече преживяваме радостта от пътуването, купуваме подходящите дрехи, планираме джобни и разходи за малките удоволствия, които ще си позволим там. Но дали включихме в плана си застраховка “Помощ при пътуване с осигурен асистанс“?

Всяка година хиляди пътуващи преживяват неприятни инциденти по време на ваканциите си в чужбина и се оказват принудени да дадат всичките си средства за медицински услуги и дори да се завърнат, натрупали огромни дългове. За съжаление има неща, които не можем да контролираме, но можем да предвидим и да се подсигурим.

Всичко се случва и трябва да бъдем подготвени. 

Пресен случай от миналата година е пътуване на семейство от Варна за Израел, именно по Великденските празници. По време на пътуването има планирана нощувка в пустинята Негев. Въпреки предупрежденията и мерките за безопасност мъжът е ужилен от пустинен скорпион. Благодарение на бързата реакция и пристигналата помощ, гарантирана от пътната му застраховка, нашия сънародник е спасен и се завърна в България в добро здраве.

Разнообразието на казуси тук е изключително: жертви на хранително отравяне, пътни инциденти, вирусни заболявания, ухапвания от животни и насекоми, наранявания в резултат на падания – все неща, които могат да се случат на всеки и имат потенциала да превърнат почивката в ад.

В Западна Европа медицинските разходи са много по-скъпи отколкото при нас, а в  САЩ в пъти по-големи от тези в Европа. Неочакваното попадане в болница в чужбина без застраховка може да ви докара дългове в огромни размери и дори да отказ от лечение.

Не случайно от няколко години  застраховка Помощ при пътуване с осигурен асистанс е задължителна за всички организирани от туроператори групи. При индивидуалните пътувания отговорността остава върху вас – планирате ли пътуване, погрижете се да имате подходяща застраховка.

Какво представлява застраховката за пътуване в чужбина? 

Застрахователната компания в България и асистиращата компания  имат споразумение по силата на което, всеки застрахован тук, при събитие станало в чужбина, получава асистънс и покриване на съответните разходи от страна на асистиращата компания. Отношението между двете компании остават изцяло между тях, а при застрахователно събитие клиентът получава гарантираната услуга без да заплаща за това.

Физически полицата съдържа две части:

 • книжка/брошура с вътрешен джоб. В книжката са описани всички подробности по изпълнението на застраховката и данните за контакт с асистиращата компания и Спешните телефони
 • В джоба на книжката се слага самата полица с данните на застрахования и подписа на застрахователя.

Така изглежда книжката с инструкции на Пътната застраховка

Застраховка Помощ при пътуване с осигурен асистанс

Така изглежда самата полица. Очертаното в червено е нейният номер

Застрахователна полица Помощ при пътуване

Избор на застраховка

При избора на застраховка е хубаво да се консултирате с професионалист, защото има няколко тънкости:

 • има застраховки за периоди от 3, 5, 7 дни, но има такива които се сключват „на ден“. Коя да изберете?
 • застрахователната премия е съобразно това, къде, с каква цел и за колко дълго отивате и каква застрахователна сума ще изберете.
 • особено важно е да съобщите на застрахователния брокер, ако пътувате с цел упражняване на спорт като скачане, ски, гмуркане и пр., тъй като ако това не е изрично упоменато и отразено в полицата, има голяма вероятност да не ви признаят застраховката.
 • ако пътуването ви е с друга цел – работа, състезание или друго, то това е друг тип застраховка, за която можете да получите информация от брокера.

Как работи застраховката за пътуване? 

При настъпване на застрахователно събитие по застраховка Помощ при пътуване с осигурен асистанс е необходимо:

 • да се обадите на спешния телефон на асистиращата компания, който е посочен в книжката
 • много от тези телефони са на принципа „обади се и затвори“ т.е. когато ги наберете кажете „обадете ми се“ и затворете. Попитайте за тази опция брокера си.
 • при стартиране на разговора си кажете номера на полицата си, който се намира най-горе вдясно.
 • описвате случката и състоянието си
 • според това ви консултират как да стигнете до най-близкото болнично заведение или ви изпращат линейка на място

Какво покрива пътната застраховка и какви са допълнителните възможности?  

Стандартната застраховка покрива следните разходи до лимита, който сами сте определили при сключването на застраховката:

 • медицински разходи;
 • спешна стоматологична помощ;
 • болнично лечение;
 • медицински транспорт (линейка);
 • репатриране;
 • транспортиране на тленни останки.

Допълнителни опции, върху които си струва да се замислите:

 • транспорт с хеликоптер (ако сте в планинска или отдалечена местност)
 • смърт и трайна загуба на работоспособност (особено ако планираната ви почивка крие определени рискове)
 • правна помощ (за държави, където комуникацията с администрацията може да бъде проблем)
 • застраховане на багажа (при пътуване със самолет)

Застраховката може да се сключи от всички пътуващи до 70 годишна възраст  (възможно е и след това, но условията са по-специфични). За децата, някои компании дават преференциално 25% намаление.

И като финал ето интересен куриоз от наша съседна държава:

Медицински лица от наша съседка, която ще се въздържим да назовем, от години правят опити да манипулират българските застрахователни компании  като искат компенсации за български пациенти, лекували се в техните заведения. При всеки такъв иск, обаче, се прави контра-проверка и при пациента. Какво е учудването на българите, когато застрахователя ги пита „Как мина боледуването ви в Турция?“ за период, в който са били в цветущо здраве.

Всичко е хубаво, когато завършва хубаво, затова направете си пътна застраховка, за да се насладите на спокойно и весело пътуване.

0 отговори

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Напишете нещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *